Agenda

29 april 2018 – Austerlitz (bij Zeist)

Cherry Duyns & Oleg Lysenko / “Armando: Ik hoorde dat er geluisterd werd”

Cherry Duyns: Film- en programmamaker en vriend van Armando brengt zijn verhaal op 29 april in het Beauforthuis

Armando’s gezondheid laat reizen naar Nederland niet toe

Vanwege diens broze gezondheid kan Armando op 29 april helaas niet naar het Beauforthuis toekomen. Oorspronkelijk stond het programma “Ik hoorde dat er geluisterd werd” op de agenda. De in Berlijn woonachtige kunstenaar is echter niet in staat om de intensieve reis naar Nederland te maken. In de persoon van zijn beste vriend Cherry Duyns: groots verhalenverteller en documentaire-filmmaker bij de VPRO verwelkomt het Beauforthuis met trots een geestesgenoot van Armando. Beide mannen kennen elkaar al heel lang. Eén van hun grote gezamenlijke successen was o.a. het TV-epos ‘Herenleed’, dat maar liefst 25 jaar ( 1971-1997) op de Nederlandse TV te zien was.

In een fascinerend dubbelprogramma met de Oekraïense virtuoos Oleg Lysenko op Russische knopaccordeon vloeien literatuur, poëzie en muziek in elkaar over.
Cherry Duyns behoeft nauwelijks verdere introductie. Hij werkte als redacteur bij het weekblad Haagse Post en werd documentaire-filmmaker bij de VPRO. Cherry Duyns is vóór alles een verhalenverteller. Daarnaast heeft hij een indrukwekkend literair oeuvre op zijn naam staan, met verhalenbundels als De bovenman en Achterland en met romans als De zondagsjongenDante’s trompet en De Chinese knoop.

Van zijn films zijn er vele onderscheiden. Voor het drieluik Levensberichten“, over de oncologische afdeling van het VUMC, won hij de “Nipkow-schijf“, en zijn kunstdocumentaire De wording werd bekroond met een Gouden Kalf. Voor de film De droom van de beer, over de teloorgang van Sovjet-circus, werd hem in Berlijn in 2001 de prestigieuze Prix Europa toegekend.

In oktober 2014 werd Cherry Duyns voor zijn unieke culturele bijdragen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev. Oleg heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien.

Aan het einde van de voorstelling wordt Armando’s documentaire film Der Feldzug, gemaakt door Victor Nieuwenhuijs, vertoond.

Beauforthuis Woudenbergseweg 70 3711 AB Austerlitz (bij Zeist) zondag 29 april 2018, 18:30 uur entree € 22,50 kortingsprijs € 17,50 http://www.beauforthuis.nl/news/2863/18/Armando-Oleg-Lysenko/d,bf-agenda

13 mei 2018 – Antwerpen

100 jaar Russische Revolutie: Isaak Babel – verhalen van de rode ruiterij  – Koenraad Tinel

De voorstelling is opgebouwd rond het eerste en laatste verhaal uit de cyclus Verhalen van de Rode Ruiterij van Isaak Babel.
Koenraad gaat live tekenen, tekeningen die voor de ogen van het publiek op een groot scherm ontstaan.
Met de opgenomen stem van Koenraad worden de verhalen van “Rode Ruiterij “ van Isaak Bavel gelezen, Oleg speelt.

Meer informatie: www.paustovskij.org/info.html

Zondag 13 mei 2018
15.45-17.00 uur
de Gele Zaal van de Singel in Antwerpen
http://desingel.be/nl/programma/datum/2018-05-13

25 mei 2018 – Maastricht

De Avond van het Laatste Woord: afscheid

Vanaf september 1980 staat Jacques Reiners aan het roer van het Studium Generale van de Universiteit Maastricht. Duizenden keren voerde hij tijdens de lezingenavonden letterlijk het laatste woord. Aan de vooravond van zijn pensionering, spreekt hij voor de laatste keer het laatste woord.
De Avond staat in het teken van het medium waarzonder lezingen, debatten, colleges, cabaretvoorstellingen, talkshows, interviews en gezongen concerten niet eens mogelijk zouden zijn. Een keur van sprekers en artiesten zal op het podium staan om de loftrompet te steken over Het Woord. Elke avond kent een slotakkoord: het allerlaatste, laatste woord.

Sprekers zijn o.a.: filosoof Paul de Blot, seksuoloog en relatietherapeut Bo Coolsaet, kunsthistoricus Ko van Dun, dichteres Delphine Lecompte, rector magnificus Rianne Letschert, nanobioloog Peter Peters en wetenschapsjournalist Govert Schilling. De gevoelige snaar van de melancholie wordt beroerd door Bayanspeler Oleg Lysenko, Mannenkoor Borgharen en sopraan Fenna Ograjensek.

Vrijdag 25 mei 2018 / 20:00 uur
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal

Meer informatie: http://www.theateraanhetvrijthof.nl/voorstellingen/2018/05/studium-generale-de-avond-van-het-laatste-woord-afscheid/

Er is nog een beperkt aantal tickets à € 20,- beschikbaar: http://www.theateraanhetvrijthof.nl/mijntheater/ticket/?event=7155

2 juni 2018 – Nijmegen

Op zaterdag 2 juni om 16.00 uur zingt Audite Nova een programma met uitsluitend Russische motetten (Rachmaninov, Schnittke, Tchaikovsky, Sviridov, e.a.), afkomstig uit de rijke traditie van de Russisch-orthodoxe kerk. Ze zijn veelal gebaseerd op oeroude melodieën, super vocaal (in die kerken staat geen orgel) en harmonisch zeer dramatisch. Als luisteraar word je omspoeld door de zinnelijke klanken uit een andere wereld, ver van het straatgewoel en de elektronische hectiek van nu. Laat je meevoeren…

Locatie: Dominicuskerk, Molkenboerstraat 7 in Nijmegen.
Meer informatie: www.auditenova.nl