Een kunstwerk van Armando: Der Zaun. © Collectie Armandomuseum

Met een reeks voordrachten en optredens staat de Sint Franciscus Xaveriuskerk vrijdag 20 juli stil bij het recente overlijden van Armando. Op een scherm worden schilderijen en beelden geprojecteerd van de in Amersfoort opgegroeide kunstenaar.

Het evenement rondom de multidisciplinaire kunstenaar, die ook schrijver, muzikant en acteur was, is een initiatief van het Spiritueel Cultureel Centrum.

Het programma is divers. Tjitske Jansen, dichter en AD-columnist, leest voor uit de poëzie van Armando, theatermaker Niels Brandaan Cotterink brengt scènes uit een voorstelling die hij creëerde rondom de verhalenbundel Dierenpraat (1999) en accordeonist Oleg Lysenko brengt muziek ten gehore uit ‘Ik hoorde dat er geluisterd werd’. Dat is de titel van een performance waarmee hij en Armando vorig jaar door het land trokken. Deze was ook te zien in de Sint Aegtenkapel; Armando’s laatste optreden in Amersfoort.

Naast optredens zijn er ook sprekers: fotografe Conny Meslier, die heel lang met Armando bevriend was, oud-burgemeester Albertine van Vliet, Arjeh Kalmann, oud-hoofdredacteur van Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant en Yvonne Ploum, tot voor kort directeur van het Armando Museum. Dat was tot oktober 2007 in Amersfoort gevestigd en later in Bunnik.

Armando stierf zondag 1 juli, 88 jaar oud, in Potsdam, vlak bij Berlijn, waar hij een deel van het jaar woonde. Sint Franciscus Xaveriuskerk ’t Zand 31 Amersfoort. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30. Kosten: Vrijwillige bijdrage. Meer informatie: https://www.xaveriusamersfoort.nl/activiteit/720/bijeenkomst_over_armando_(scc-ac